După nenumărate vizite sau doar tranzitări ale Sibiului și împrejurimilor, ne trezim iar aici într-o tură de aproximativ o săptămână prin centrul țării. De data aceasta tematica fiind “prima ieșire cu cățelul la cort”, poveste care sperăm să v-o împărtășim în totalitate.

De această dată dorim să povestim despre un anumit loc și anume satul Cisnădioara, care nouă ne-a rămas în suflete și ne vom întoarce aici cu fiecare ocazie.

După o tură de centrul vechi al Sibiului și apoi savurând o băutură răcoritoare pe o terasă retrasă, realizăm că se înserează. Fără vreo rezervare undeva, apelăm la internet.

Ea: -Este un camping în Cisnădioara!

El: -Nu cumva e Cisnădie?

Ea: -Nu! Cisnădioara. Camping Ananas.

El: -:))) Camping Ananas? Ce nume e ăsta?

Plecăm într-acolo pe traseul Calea Dumbrăvii – DJ106A spre Rășinari după care virăm la stânga pe DJ106D spre Cisnădie. Câteva serpentine prin pădure și apare indicatorul de la intrarea în Cisnădioara. Cu greu zărim în lumina farurilor, undeva pe un stâlp, un indicator clasic de camping. Înaintăm câteva sute de metri pe o străduță îngustă și intrăm pe prima poartă deschisă, pe care scrie “poarta se închide la ora 23:00″. Avem noroc… e 22:50 :)).

Totul pare îngrijit ” ca la nemți ” îmi ziceam în gând (o vorba de-a românului). Parcăm la recepție și un domn vorbitor de germană ne întâmpină. Știe și engleză.

Eu: – One tent, two persons, one car and a pet.

Neamț: – Hmmm … 45 lei

Eu: – Perfect!

Ananas camping e împărțit în zona de căbănuțe, zona pentru rulote , alte case pe roți și o livadă unde se pot așeza corturile. Mașina se poate parca lângă cort. Mai aflăm că avem la dispoziție băi, dușuri cu apă caldă, mașină de spălat rufe, prize din loc în loc. Alegem un loc lângă o masuță de lemn și un stâlp cu priză. Iarba este tunsă milimetric și pufoasă și te face să renunți ușor la încălțări. Liniștea este respectată cu sfințenie de câțiva vecini cu corturi și străini cu rulote. O cină ușoară apoi un vin găsit prin mașină și planul pentru următoarea zi ne țin la povești până târziu. Urletele câinilor din gospodăriile de undeva din vale și ecoul ce urmează și urcă, parcă, până pe crestele munților, îți dau fiori pe spate…

 

Nu cunoaștem explicația însă la orice oră ne-am culca când înnoptăm undeva la munte, trezirea se face la maxim 9:00, ceea ce ne convine. Dacă seara nu am văzut ce se întâmplă la 10 metri, acum avem în față un peisaj de poveste oriunde te-ai uita.

dsc_0462dsc_0467

Cât despre Tița, cățelușa noastră, putem spune că se simte în al 9-lea cer, își însușește imediat teritoriul din jurul cortului și latră la zgomote dubioase :)) iar dimineață se împrietenește rapid cu un tinerel ciobănesc german prezent în camping.

Cireașa de pe tort o reprezintă o cafea mare și gustoasă servită la mini-terasa în stil hipiot, cu vedere spre bisericuța de piatră și creasta Făgărașilor pe fundal.

Testăm băile și dușurile iar curățenia este la ea acasă. Raportul calitate/preț este excelent. În concluzie, Tropatrop recomandă campingul.

Locație pe hartă

 

Pornim apoi la pas spre centrul satului pe o scurtătură ce pornește chiar din camping. Admirăm casele specifice Mărginimii Sibiului, apoi ne îndreptăm spre biserica fortificată.

Prețul biletului este unul modic, și urcăm aproximativ 20 de minute. Aleea este umbrită și betonată, prevăzută cu trepte și bănci, așa că nu ezitați să vizitați bisericuța cocoțată în vârful dealului.

dsc_0477

Printr-o portiță boltită în zidul de apărare se intră în curtea interioară, unde, doar un nuc bătrân mai stă de strajă. În mijloc, zace de secole bazilica romanică,  astăzi Biserica Sfântul Mihail din Cisnădioara. Prima atestare documentară atât a bisericii cât și a localității există într-un document din anul 1223. Spre vest, intrarea este decorată cu un portal romanic păstrat într-o stare foarte bună. Răcoarea din interior parcă te invită. Plăci comemorative cu numele ofițerilor și soldaților austro-ungari și germani care au căzut în toamna anului 1916 în luptele din jurul Sibiului și o cruce veche de lemn sunt printre puținele lucruri prezente. Mai este și ecoul aparte din interior, fapt pentru care se organizează aici numeroase concerte și activități culturale. Deși este în spiritul sărbătorilor de iarnă, puteți admira un videoclip interesant filmat aici de către cei de la Sanctus ProDeo.

 

dsc_0487dsc_0492dsc_0500

De această dată am ales drumeția împreună cu vizitatul, însă zona oferă nenumărate posibilități de activități pentru toate gusturile și vârstele.

Admirăm panorama oferită de înălțimea dealului fortificației și ne luăm rămas bun de la un loc de poveste, unde, cum am precizat și la începutul povestirii, ne vom întoarce cu siguranță în călătoriile TropaTrop.

Vă mulțumim!

Semnat TropaTropiștii!

Advertisements